Rosalia alpina – croitor alpin

Denumire ştiinţifică
Rosalia alpina

Denumire populară
Croitor alpin

Descriere
Croitorul alpin este o insectă relativ mare, cu lungimea de 15-38 mm. Corpul este alungit, de culoare gri-albastră, cu pete negre pe elitre și antenele lungi, care pot depăși lungimea corpului (ajungând la 50-55 mm). Este o specie inconfundabilă datorită coloritului şi antenelor caracteristice.
Adulții sunt activi în zilele însorite, dar pot apărea și la crepuscul. Preferă pădurile bătrâne (cu diametrul trunchiurilor de peste 20 cm), uscate și însorite. Se întâlnesc pe arbori sau pe grămezi de buşteni recent tăiaţi, precum şi pe inflorescenţe, în special de umbelifere, unde se hrănesc cu polen. Adulții pot fi întâlniți din luna iunie până în luna septembrie.

Reproducere
Ciclul de viață durează 2-3 ani, femela depunând ouăle primăvara în scoarța arborilor. Larvele se dezvoltă în lemn mort sau în arbori vii bătrâni. Preferă fagul, dar se dezvoltă și în salcie, carpen, stejar, gorun, chiar și măr.

Perioadă critică
Principala perioadă critică pentru specie este perioada de dezvoltare larvară. Larvele se dezvoltă în lemnul uscat şi parţial uscat al arborilor atacaţi sau debilitaţi fiziologic. De aceea, îndepărtarea materialului lemnos depreciat din pădure afectează în mod direct existenţa speciei.

Habitat
Croitorul alpin trăieşte predominant în pădurile de fag reci şi umede din zonele înalte, unde specia poate fi local comună. Se întâlneşte mai rar şi în păduri de amestec sau în păduri de quercinee şi fag.

Răspândire
Specia este răspândită în Europa Centrală şi de Sud, la est până în Munţii Caucaz, precum şi în Turcia. În România, croitorul alpin este prezent în zona alpină joasă, în pădurile de fag şi de amestec şi sporadic în zona colinară, continentală.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro