În ceea ce priveşte patrimoniul cultural, atât în Nereju, cât și în celelalte 3 comune limitrofe ariei naturale pot fi descoperite şi vizitate câteva obiective cu valoare istorică. Astfel, în incinta bisericii din comuna Nereju se află monumentul eroilor din Primul Război Mondial, construit în anul 1940 și clasificat ca monument memorial sau funerar. În comuna Nistorești se află schitul Valea Neagră, monument istoric de arhitectură de interes național, datând din anii 1755–1757 și cuprinzând biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (primul lăcaş de cult din Vrancea arhaică, considerat simbolul spiritual al satelor din Munţii Vrancei) și turnul clopotniță. Tot în Nistoreşti se află şi biserica de lemn „Sfinţii Voievozi” din Vetreşti-Herăstrău, construită în secolul al XVIII-lea, unul dintre lăcaşurile de cult clasice pentru Vrancea arhaică, prin stilul arhitectonic şi dimensiuni. Printre evenimentele locale din comună se numără hramul Mănăstirii Valea Neagră (15 august) şi Festivalul de obiceiuri de iarnă (23-25 decembrie).
În plus, locuitorii din aceste două comune sunt recunoscuţi pentru efortul lor de valorificare a artei şi tradiţiei populare de-a lungul generaţiilor, prin continua practicare şi promovare a meşteşugurilor străvechi, atât în propria comunitate, cât şi în cadrul târgurilor de profil şi al festivalurilor naţionale şi internaţionale.
De asemenea, înfiinţat în anul 1972, Muzeul Etnografic din comuna Paltin este un obiectiv cultural ce merită oricând o vizită, totodată comuna gâzduind anual Festivalul Folcloric Interjudeţean „Pe Plaiul Tojanului”. În Vrâncioaia se poate face popas la Biserica de Lemn „Sf. Nicolae” (construită în anul 1783) și la Observatorul Seismologic „Dr. Cornelius Radu”, unde se află Sistemul de Avertizare seismică în timp real (EWS) a obiectivelor industriale și altor obiective de interes național la cutremure puternice.