În ciuda potențialului turistic determinat de particularitățile peisagistice, turismul este o activitate slab dezvoltată în zonă. În acest sens, nu se poate considera că cele patru comunități reprezintă o atracție turistică veritabilă, în condițiile în care infrastructura turistică și oferta turistică lipsesc aproape cu desăvârșire. Totuși, potențialul turistic există și începe să fie luat în considerare și valorificat prin construcții noi de facilități de cazare (în Vrâncioaia).
În cadrul ariei protejate, turismul este unul de drumeție, cu un număr relativ mic de turiști, fapt generat în principal de caracterul izolat al zonei, cea mai apropiată localitate aflându-se la o distanță de cca 20 km. Accesul se poate face fie pe 2 poteci marcate, fie pe drumul forestier Mișina (ce pornește din Nereju Mic și merge paralel cu valea Zăbalei), dar care este adesea impracticabil cu autoturismul. Posibilitățile de cazare sunt legate de o cabană forestieră și 3 cantoane silvice, toate localizate în interiorul ariei protejate, însă cu circuit închis.
În apropierea comunei Nereju se află zonele montane Dealul Negru şi Lapoș (altitudine 1400 m) şi Căldările Zăbalei (arie protejată pe cursul albiei râului Zăbala), iar obiectivele turistice din zona comunei Nistoreşti includ Cheile Nărujei I şi II, Lacul Negru, Cascada Mişina, Pădurea „Verdele”, vârfurile Pietrosul şi Mordanu, Muntele Goru şi Baza salvamont. În comuna Paltin, zonele montane din proprietatea obştilor sunt foarte potrivite pentru drumeţii și sporturi de iarnă, iar pe Platoul Tojanului se află diverse cabane, pensiuni și camping-uri.