Callimorpha quadripunctaria – fluture vărgat

Denumire ştiinţifică
Callimorpha quadripunctaria

Denumire populară
Fluture vărgat

Descriere
Fluturele vărgat este o specie nocturnă, de talie medie, cu dimensiunea aripilor de 40-60 mm şi un aspect extrem de caracteristic, imposibil de confundat.
Spre deosebire de alte specii înrudite, adulţii acestei specii au o trompă bine dezvoltată, care le perrnite să sugă nectarul florilor. Toracele este de culoare neagră, cu două benzi longitudinale de culoare crem. În repaus, adulţii au o formă triunghiulară, cu aripile anterioare aduse înapoi, acoperind complet aripile posterioare. Ambele perechi de aripi au franjuri. Pe aripile anterioare există câteva benzi oblice de culoare albă, două dintre acestea creând un desen caracteristic în forma literei „V”, iar aripile posterioare sunt roşii cu 3-4 pete de culoare neagră şi contur neregulat. Această specie prezintă şi dimorfism sexual, femelele având antenele glabre (fără păr) iar masculii antene păroase.
Fluturele vărgat este întâlnit frecvent în cursul zilei pe tufele de Eupatorium cannabinum aflate în special pe marginea cursurilor de apă şi în pajiştile umede, unde se hrănește cu nectarul din inflorescenţe şi pe care se camuflează foarte bine.
Daca se simte ameninţat, fluturele adoptă diverse strategii de apărare: se ascunde sub inflorescenţe (postură pe care o adoptă ca măsură de protecţie şi în timpul ploilor sau dimineaţa, când există încă umiditate din abundenţă pe vegetaţie), deschide aripile anterioare pentru a expune aripile posterioare care au o coloraţie de avertizare, zboară pe ramurile mai înalte ale arbuştilor din apropiere sau pe alte plante ierboase pe care se poate camufla.

Reproducere
Fluturele vărgat prezintă o singură generaţie pe an. Larvele trăiesc pe specii de rosaceae, platan, viță de vie, salcâm şi se împupează la suprafaţa solului. Perioada de zbor începe la sfârşitul lunii iunie şi durează până în luna septembrie. Adultul este activ mai ales pe înserat. Periodic migrează pe distanţe de aproximativ 300 m. Iernează în stadiul de larvă.

Perioadă critică
Pentru această specie, perioadele critice sunt reprezentate de perioadele de hrănire ale larvei şi adultului, când pot lipsi, ca urmare a degradării sau distrugerii habitatului, plantele pe care se hrănesc larvele sau plantele care furnizează nectar adulţilor.

Habitat
Fluturele vărgat poate fi întâlnit în pajişti şi fâneţe umede cu tufărişuri, în luminişurile şi la liziera pădurilor umede de foioase, pe malurile cursurilor de apă cu vegetaţie bogată, în desişurile cu arbuşti şi pe povârnişurile umede cu tufărişuri şi vegetaţie abundentă. Pe teritoriul României, a fost semnalată până la circa 1.000 m altitudine.

Răspândire
Această specie este răspândită din sudul Angliei până în Iran. În România, este întâlnită pretutindeni, cu excepţia Deltei Dunării, fiind mai frecventă în zona colinar-submontană şi lipsind din zonele montane înalte, la altitudini mai mari de 1200 m.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro