În luna Martie 2025 s-au finalizat activitățile proiectului ”Elaborarea planului de management pentru situl de importanță comunitară Natura 2000 ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810 Căldările Zăbalei – Zârna Mică – Răoaza”, cod SMIS 2014+ 102760, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și care a îndeplinit obiectivele specifice ale Axei Prioritare 4 ”Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric”. Perioada de implementare a proiectului a fost 13.06.2017 – 31.12.2023.
Obiectivul general al proiectului a protejarea și conservarea biodiversității în aria naturală protejată ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810 Căldările Zăbalei-Zârna Mică-Răoaza, prin elaborarea și implementarea unui cadru de management eficient al sitului (metode de gestionare eficientă a impactului antropic asupra habitatelor naturale și a speciilor existente în sit).
Obiectivele specifice au fost: 1 – elaborarea unui plan de management per-formant care va permite protejarea, monitorizarea și îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității în ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810. Căldările Zăbalei-Zârna Mică-Răoaza; 2 – creșterea capacității de gestionare a ariei naturale ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810. Căldările Zăbalei-Zârna Mică-Răoaza; 3 – creșterea gradului de educație și conștientizare a importanței ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810. Căldările Zăbalei-Zârna Mică-Răoaza Șindrilița și a acțiunilor de conservare a biodiversității în rândul comunității locale și a altor grupuri țintă relevante din zona sitului.
Proiectul s-a finalizat cu următoarele rezultate: studii științifice ce au vizat 3 tipuri de habitate de interes comunitar, 4 specii de mamifere, 2 specii de amfibieni, 1 specie de pești, 2 specii de nevertebrate. Pentru fiecare habitat și grup de specii au fost stabilite metodologiile de inventariere, a fost elaborat studiul de inventariere și cartare, a fost evaluată starea de conservare și au fost elaborate seturile de măsuri de conservare.
Pe lângă aceste studii au mai fost realizate: raportul privind analiza socio-economică a teritoriului pe care se desfășoară situl ROSCI0018 Căldările Zăbalei, studiul privind mediul abiotic și formele de proprietate, harta privind formele de proprietate, 6 hărți privind mediul abiotic, 17 hărți de distribuție a speciilor de interes comunitar, 3 hărți de distribuție a habitatelor de interes comunitar, 2 hărți de distribuție a speciilor Canis lupus și Ursus arctos, studiul privind amenințările actuale și potențiale și a activităților antropice cu impact asupra speciilor și habitatelor de interes comunitar din sit, baza de date geospațială, planul de management și regulamentul sitului, achiziționarea de echipamente pentru monitori-zare (camere video trap, cameră foto, GPS, tablete), cursuri de instruire pentru întărirea capacității administrative a beneficiarului, activități de conștientizare și consultare publică, întâlniri și acțiuni de educație și conștientizare privind speciile și habitatele protejate.
Obiectivele proiectului s-au realizat prin elaborarea și avizarea Planul de management al sitului ROSCI0018 Căldările Zăbalei, aprobat prin Ordinul de Minis-tru 1.386/2024.
Valoarea totală a Contractului de finanțare a fost de 3.902.006,43 lei, valoarea totală eligibilă a fost de 3.358.573,09 lei, din care co-finanțarea FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) a fost de 2.854.787,13 lei, iar 503.785,96 lei a reprezentat contribuția de la Bugetul de Stat.