În data de 22.09.2019 s-a desfăşurat târgul local în loc. Tichiriș și, având în vedere numărul mare de localnici şi de vizitatori care participă la un astfel de eveniment, membrii echipei de implementare a proiectului au participat la acest târg cu un stand de informare privind proiectul cu finanţare europeană ce vizează conservarea şi protejarea biodiverităţii din situl de importanţă comunitară Căldările Zăbalei.
Astfel, ne-am deplasat în localitatea Tichiriș, în zona destinată desfăşurării festivalului local, şi am realizat pregătirile necesare:
– amenajare stand infopunct pentru informarea membrilor comunităţii locale (instalare roll-upuri, pregătire materiale suport în vederea distribuirii lor către participanţi – 30 pliante de informare şi 30 calendare);
– realizare fotografii pentru a surprinde activitatea specifică infopunctului (informare şi conştientizare a localnicilor), desfăşurată de echipa de implementare a proiectului.
Prin amenajarea acestui infopunct s-a urmărit întreprinderea unor acţiuni de substanţă destinate creşterii vizibilităţii proiectului în rândul localnicilor şi turiştilor şi informării acestora cu privire la măsurile de management care se întreprind în cadrul proiectului pentru protejarea, monitorizarea și îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității în situl de importanță comunitară Căldările Zăbalei. Prin acest mijloc, s-a urmărit o modalitate de a pune în valoare activităţile desfăşurate ca parte a acestui proiect, dar şi să ajute la modelarea comportamentului grupului ţintă cu privire la valorile naturale deosebite pe care situl Căldările Zăbalei le deţine şi să determine implicarea acestuia în mod activ la ocrotirea biodiversităţii din această arie.
Pe la acest infopunct amenajat chiar în centrul târgului au trecut mulţi turişti şi localnici care au solicitat informaţii despre implementarea acestui proiect, alteori echipa de proiect a venit în întâmpinarea celor interesaţi, dar care nu aveau îndrăzneala de a pune întrebări sau au intrat în discuţii cu cei care se plimbau prin faţa standului.
Şi de această dată, membrii echipei de proiect au făcut o prezentare pe scurt a ariei naturale protejate Căldările Zăbalei, unde se află aria protejată și ce suprafețe includ, grupul țintă aflând informaţii și despre habitatele şi speciile din această arie şi factorii care influențează prezența acestora. Mai mult, au scos în evidență situația actuală cu privire la prezența speciilor și habitatelor, situația socio-economică care influențează în mod semnificativ biodiversitatea din sit, tendințele de dezvoltare, interesul pentru resursele naturale din zonă și potențialul pentru noi activități legate de valorile naturale. S-a menționat că toate acestea pot influența semnificativ managementul ariei protejate, întrucât activitățile umane au, în general, impact asupra naturii.
Totodată, echipa de proiect a arătat pe scurt că în această zonă sălbatică există o acoperire mare de pădure de amestec și o concentrație ridicată de carnivore mari, de mamifere, amfibieni și reptile, specii de pești ceea ce a determinat nevoia implementării acestui proiect în împlinirea nevoilor concrete de protecție a biodiversității din acest sit.
Cunoscând, cu ajutorul informaţiilor succinte oferite de echipa de proiect, habitatele și speciile din această arie, situația lor actuală, presiunile și amenințările la care sunt supuse, le-a fost adusă în atenţie necesitatea implementării unui plan de management în aria protejată Căldările Zăbalei. Grupul ţintă a priceput că planul de management cuprinde o evaluare a valorii biodiversității, o evaluare a amenințărilor asupra biodiversității, pe baza cărora sunt identificate atât obiectivele de conservare, cât și măsurile de management. Astfel, implementarea acestui plan de management va însemna atât protecția speciilor și habitatelor, cât și o oportunitate de dezvoltare durabilă care să asigure menținerea unui mediu cât mai nealterat.
De asemenea, participanţilor le-a fost precizat faptul că valorile identificate în această arie protejată nu sunt importante doar din punct de vedere strict al conservării naturii, dar și ca resurse naturale sau asigură servicii de mediu care influențează condițiile de trai ale comunităților locale.
În sprijinul acestor informaţii, au fost împărțite şi pliantele special concepute pentru acest eveniment, iar pentru a afla mai multe informații privind stadiul de implementare al proiectului, grupul țintă a fost invitat să viziteze site-ul proiectului şi pagina de Facebook a acestuia.
Infopunctul organizat în cadrul acestui târg a reprezentat un succes deoarece a desfăşurat activități de informare și de promovare pentru a sensibiliza grupul ţintă cu privire la activitățile proiectului și a spori vizibilitatea acestora.
La infopunct au participat 30 de persoane (localnici, vizitatori) care au primit materialele de conștientizare și informare din partea echipei de proiect.