Prezentare elevi Şcoala Gimnazială “Neculai Jecheanu”, Vrîncioaia (16.11.2018)
22 nov. 2018

Întrucât educaţia ecologică trebuie să înceapă din copilărie, fiind deosebit de importantă pentru formarea unei conștiințe și a unei gândiri ecologice despre natură şi având ca rezultat un comportament responsabil și corect față de mediu, este necesar ca starea şi problemele cu care se confruntă natura în prezent să fie abordate în cadrul unui proces continuu, activ şi interactiv.

Pentru formarea elevilor din localitatea Vrîncioaia, dar și din localitățile învecinate Spinești și Poiana, în spiritul apărării şi îmbunătăţirii mediului înconjurător pentru generaţiile prezente şi viitoare, s-a organizat, în data de 16.11.2018, ora 11, o sesiune de informare şi educaţie care s-a adresat unui grup de 20 de elevi din clasele a V-a şi a VI-a ai Şcolii Gimnaziale “Neculai Jecheanu”, din localitatea Vrîncioaia.

Cu această ocazie copiii au înţeles importanţa protejării biodiversităţii, valoarea naturală deosebită a sitului de importanţă comunitară Căldările Zăbalei, importanţa implementării proiectului pentru conservarea speciilor şi habitatelor vizate, precum şi ameninţările sau presiunile la adresa naturii şi necesitatea dezvoltării de comportamente adecvate protejării acesteia.

Le-au fost prezentate cele şase specii de interes comunitar din aria naturală Căldările Zăbalei şi alte animale existente în interiorul acesteia, cu ajutorul fotografiilor puse la dispoziţie de către experții tehnici care lucrează în cadrul proiectului pentru a ajuta la conştientizarea elevilor asupra diversităţii biologice din aria Căldările Zăbalei şi necesitatea protejării sale. Totodată, elevii au vizionat cele două filme scurte realizate în cadrul proiectului. Primul dintre acestea le-a captat atenţia în mod deosebit, întrucât conţine, pe lângă prezentarea ariei naturale Căldările Zăbalei, şi detalii despre specia protejată Ursus Arctos (ursul brun) care trăiește în sit, elevii înțelegând importanţa habitatului natural din viaţa speciei de urs brun.

Mai mult, copiii au alcătuit o listă de reguli care trebuie urmate atunci când se află în natură, ceea ce a condus inevitabil la examinarea propriului comportament în mijlocul naturii şi au avut şansa să înţeleagă mai profund cum acţiunile individuale pot influenţa problemele globale de mediu şi cum acţiunile lor de la nivel local pot ajuta la prevenirea şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă natura.

Atât prin valorificarea fotografiilor cu speciile din situl Căldările Zăbalei realizate de experţii tehnici şi filmelor scurte de prezentare a sitului, cât şi prin valorificarea materialelor suport (20 de pliante, 20 de şepci şi 20 de rucsacuri), am constatat că, la sfârşitul acestei întâlniri, elevii au un bagaj de cunoştinţe şi de abilităţi care îi ajută să acţioneze în viaţa de zi cu zi în vederea protejării mediului şi pot transmite cu generozitate informaţiile asimilate în cadrul acestei întâlniri familiei şi prietenilor.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro