În data de 01.10.2018, la sediul Ocolului Silvic Năruja, a avut loc prima întâlnire de conștientizare și consultare publică privind stadiul realizării studiilor specifice de fundamentare a planului de management aferent sitului de importanţă comunitară Natura 2000 ROSCI0018 Căldările Zăbalei împreună cu aria naturală protejată 2810 Căldările Zăbalei – Zârna Mică – Răoaza.
La întâlnire au fost prezenți 22 participanţi, şi anume: salariaţi ai Ocolului Silvic Năruja cu sarcini în administrarea ariei protejate, reprezentanţi ai obştilor Spineşti şi Năruja, proprietari de terenuri și păduri, alţi membri ai comunităţilor locale de pe teritoriul sau din vecinătatea ariei protejate, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea şi ai Gărzii Forestiere Focşani).
Consultarea publică a debutat cu prezentarea de către managerul de proiect a necesității elaborării planului de management al ariilor naturale protejate ROSCI0018 Căldările Zăbalei şi 2810 Căldările Zăbalei – Zârna Mică – Răoaza, rolului şi obiectivele unui astfel de demers. Participanţii au fost familiarizaţi cu noţiunea de plan de management al unei arii naturale protejate, care este un document ce descrie şi evaluează situaţia prezentă a ariei vizate, defineşte obiectivele, precizează acţiunile de conservare şi reglementează activităţile ce se pot desfăşura pe teritoriul ariei, în conformitate cu obiectivele de management și legislația în vigoare.
Experţii tehnici din partea furnizorului Pro Biodiversitas SRL au accentuat necesitatea unui plan de management deoarece acesta furnizează informațiile de bază și descrierea ariilor naturale protejate, anticipează potențiale conflicte și sugerează cele mai bune căi de rezolvare a acestora, jucând chiar rolul unui ghid pentru personalul nou și garantând continuitatea unui management eficient.
Întâlnirea a fost un prilej şi pentru a puncta un aspect legislativ foarte important de cunoscut de către participanţi: pentru a putea exercita custodia sitului, este obligatorie elaborarea unui plan de management complet, funcţional şi bazat pe date rezultate în urma studiilor din teren. Astfel, lipsa unui plan de management nu permite custodelui să reglementeze eficient activităţile care pot avea un impact negativ semnificativ asupra biodiversităţii din sit.
Cu această ocazie, cei prezenţi au înțeles un aspect deosebit de important atât pentru proiect, cât mai ales pentru ei înșiși şi comunitatea locală din care fac parte: statutul de Sit Natura 2000, pe care îl are situl Căldările Zăbalei, nu reprezintă doar protecția strictă a speciilor şi habitatelor cu orice scop, ci, în principal, o oportunitate de dezvoltare durabilă care să asigure menținerea unui mediu cât mai nealterat.
În privinţa studiului de inventariere – cartare detaliată și evaluarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes din sit, participanţii au aflat că studiul va conţine date colectate din teren privind inventarierea, cartarea şi caracteristicile habitatelor şi speciilor protejate, va furniza informaţii prelucrate de către specialiştii implicaţi privind starea de conservare a fiecărei specii şi a fiecărui habitat de interes comunitar, precum şi măsurile de management / conservare.
Spre finalul întâlnirii, au fost amintite informaţii legate de suprafaţa şi valoarea naturală a sitului Căldările Zăbalei, speciile de animale protejate (mamifere, amfibieni şi reptile, nevertebrate şi peşti) identificate de experţi în cadrul acţiunilor de inventariere şi monitorizare, listate în Anexele Directivei Habitate, Directivei Păsări și Convenției de la Berna. Pentru toate acestea, au fost prezentate stadiul actual de conservare, ameninţările la care sunt supuse şi măsurile generale de conservare ce vor fi propuse prin proiect. De asemenea, au fost enumerate habitatele naturale forestiere şi neforestiere (pajişti) existente în aria protejată, experţii menţionând faptul că, pe suprafaţa sitului, au identificat încă două habitate de interes comunitar, neprecizate în Formularul Standard al acestuia: 91V0 Păduri dacice de fag (Symphyto-Fagion) şi 9410 Păduri acidofile de Picea abies din regiunea montană (Vaccinio-Piceetea).
În încheierea întâlnirii, participanţii au primit materiale suport (mape, pixuri şi broşuri cu informaţii despre proiect şi despre situl Căldările Zăbalei), pentru mai multe detalii despre stadiul de implementare al proiectului fiind invitaţi să viziteze site-ul proiectului şi pagina de Facebook a acestuia.