Biodiversitatea este unul dintre cuvintele-cheie în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător. Acest lucru este ceea ce au aflat şi copiii din Nereju care au participat la întâlnirea de informare organizată în cadrul programului educativ al proiectului, la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Gusti” din localitate.
Având ca obiectiv creșterea nivelului de educație și conștientizare în rândul elevilor asupra importanței adoptării unui comportament responsabil față de conservarea biodiversității, prezentarea a fost una interactivă, stârnind participarea la discuţii a tuturor celor 20 de elevi prezenţi, provenind din clasele a VI-a şi a VII-a.
Echipa de proiect a oferit copiilor detalii despre localizarea şi valoarea naturală a sitului Căldările Zăbalei din punctul de vedere al diversităţii biologice, prezentarea fiind pentru elevi prilejul de a auzi pentru prima dată de existenţa acestei arii naturale.
Copiilor le-au fost prezentate noţiuni generale precum biodiversitate, arie naturală protejată, specie şi habitat. Aceştia au precizat că erau deja familiarizaţi cu aceste noţiuni, datorită orelor de biologie şi activităţilor extraşcolare la care au participat de-a lungul timpului, dar că prezentarea i-a ajutat să îşi completeze aceste cunoştinţe. Elevii au oferit exemple de arii protejate din județul Vrancea și din restul țării, unele dintre acestea fiind menţionate ca fiind vizitate în cadrul excursiilor organizate de şcoală (Parcul Natural Putna – Vrancea) sau împreună cu familia (Parcul Natural Bucegi, Parcul Natural Porţile de Fier etc.).
În privinţa modalităţilor de a proteja o arie naturală, aşa cum este şi situl Căldările Zăbalei, elevii au conştientizat cu ajutorul echipei de proiect care sunt principalii paşi ce trebuie urmaţi în acest scop. Au fost enumerate comportamente precum camparea şi aprinderea focului doar în zone special amenajate, păstrarea liniştii, adunarea gunoaielor, protejarea copacilor şi a tuturor speciilor de plante, nedeteriorarea panourilor cu informaţii etc. La finalul întâlnirii, membrii echipei i-au încurajat pe copii să transmită toate aceste informaţii către familie, prieteni şi apropiaţi şi să îşi asume responsabilitatea de a proteja mediul înconjurător prin participarea la activităţile ecologice ale comunităţii lor.