Prezentare elevi Şcoala Gimnazială Paltin (11.04.2019)
21 feb. 2020

Obiectivul întâlnirii a vizat creșterea nivelului de educație și conștientizare în rândul elevilor din localitatea Paltin asupra importanței cunoașterii și adoptării unui comportament responsabil față de mediu, în general, și față de conservarea biodiversității, în special, în cadrul proiectului care vizează situl de interes comunitar ROSCI0018 Căldările Zăbalei.

Prezentarea a constat atât în familiarizarea elevilor cu noţiuni generale din domeniul protecţiei mediului şi cu caracteristicile ariei naturale vizate de proiect, cât şi în implicarea acestora în jocuri educative pe teme ecologice, care să îi ajute să asimileze mai uşor aceste informaţii şi să înveţe comportamente adecvate protejării naturii.

Întâlnirea a fost susţinută de către membrii echipei de implementare a proiectului, care au prezentat copiilor aspecte privind protejarea biodiversităţii, caracteristicile şi valoarea naturală a sitului de importanţă comunitară Căldările Zăbalei, importanţa proiectului pentru conservarea speciilor şi habitatelor din sit, ameninţări la adresa naturii şi modalităţi prin care omul poate contribui la protejarea acesteia.

În ceea ce priveşte noţiunile prezentate, una dintre acestea, anume cea de specie, a pus în dificultate participanţii şi a necesitat intervenţia echipei de proiect pentru oferirea de lămuriri şi definirea adecvată. Copiii au conştientizat, astfel, şi mai bine faptul că exemplarele dintr-o anumită specie, fie de animal fie de plantă, nu trăiesc izolat, ci se află în permanentă interacţiune cu exemplarele din cadrul aceleaşi specii sau din alte specii. În acest mod, elevii au învăţat să privească natura ca pe un întreg sistem în care elementele sunt interdependente, omul fiind direct responsabil pentru continuarea funcţionării corecte a acestui sistem.

În continuare, elevii au fost întrebaţi dacă ştiu de existenţa acestui sit poziționat pe teritoriul comunei și Nereju şi dacă l-au vizitat, însă aceştia şi-au manifestat curiozitatea de a afla cât mai multe informaţii, fiind pentru prima dată când auzeau de acest sit. Elevii au aflat că, în cadrul ariei protejate, turismul este unul de drumeție, cu un număr relativ mic de turiști, fapt generat în principal de caracterul izolat al zonei, cea mai apropiată localitate aflându-se la o distanță de cca 20 km. Accesul se poate face pe drumul forestier Mișina pe o lungime de 7 km (ce pornește din Nereju Mic și merge paralel cu valea Zăbalei), dar care este adesea impracticabil cu autoturismul, fie pe 2 poteci marcate.

Situl are o suprafață de 388 ha, se află pe teritoriul administrativ al comunei Nereju și este considerat un coridor ecologic important. Copiii au fost curioşi să descopere de unde vine denumirea sitului şi le-a fost explicat că provine de la fenomenul prin care apa străbate un sector compact de gresii de duritate ridicată în care sculptează căldările sau marmitele ce rămân suspendate față de albia râului.
Echipa de proiect a adus în discuţie faptul că aria naturală este folosită de speciile de carnivore, cum ar fi Ursus arctos, Lynx lynx și Canis lupus ca zone de hibernare și de creștere a puilor. În plus, spectaculozitatea ariei naturale protejate este dată de prezența unui număr ridicat de specii sau a unui număr mare de indivizi.

Echipa a prezentat elevilor speciile protejate de animale din aria naturală Căldările Zăbalei, copiii fiind interesaţi mai ales de detalii privind două dintre speciile de mamifere (urs şi lup), întrucât au precizat că membrii din familiile lor sau din restul comunităţii acuză uneori pagube realizate de unele exemplare culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice. Au fost amintite atacurile lupilor asupra stânelor și omorârea câinilor, atacurile urșilor asupra animalelor domestice și producerea unor pagube asupra culturilor, livezilor și stupinelor și pagubele provocate de mistreți. O altă sursă generatoare de conflicte este perceperea carnivorelor mari ca potențiali competitori ai vânătorilor. În momentul de față, majoritatea fermierilor încearcă să prevină și să reducă pagubele provocate de fauna sălbatică prin păzirea peste noapte a culturilor cu ajutorul câinilor, ceea ce poate conduce la creșterea deranjului și scăderea prăzii naturale pentru carnivore. De asemenea, în unele situații, proprietarii păgubiți pot să ucidă ilegal animalele sălbatice sau instalează lațuri pentru mistreți, care însă reprezintă un pericol și pentru carnivorele mari. Echipa le-a explicat acestora că printre motivele acestor întâmplări se numără diminuarea hranei animalelor sălbatice din habitatele naturale ale acestora, apropierea prea mare dintre teritoriul ocupat de unele localităţi şi habitatele forestiere, tăierile ilegale şi distrugerea parţială a mediului de viaţă al unor specii. Astfel, a sporit înţelegerea copiilor în privinţa unui aspect discutat anterior, anume interdependenţa elementelor din natură (animale, vegetale şi umane) şi datoria fiecărui om de a se comporta responsabil faţă de mediul înconjurător.

Totodată, copiii au solicitat informații suplimentare în legătură cu lutra lutra – vidra şi au fost surprinși să descopere că mai poartă denumirea de câine de râu deoarece este un animal dependent de apă, hrănindu-se cu specii acvatice: pești, crustacee, amfibieni etc. Este un animal nocturn și solitar care nu își construiește o galerie, ci ocupă galeriile vulpilor sau viezurilor. De multe ori vidra se mulțumește cu adânciturile naturale de sub țărmuri sau cu rădăcinile copacilor de la maluri pe care le adâncește şi le amenajează după nevoile sale. Galeria unei vidre are o intrare acvatică şi una terestră.

Întâlnirea a continuat cu învăţarea prin intermediul jocului. În acest sens, au fost organizate şase jocuri educative pe tema protejării mediului înconjurător, pe parcursul cărora elevii au format echipe şi au îndeplinit diverse sarcini de lucru. Bazate pe teme ecologice, jocurile propuse copiilor le-au stârnit curiozitatea şi amuzamentul şi au favorizat învăţarea.

Unul dintre acestea, în care copiii au dovedit o dorinţă sporită de implicare şi o atenţie deosebită, a constat în selectarea unei echipe de cinci elevi „Scriitori” şi îndeplinirea de către aceştia a sarcinii de a completa corect o serie de mesaje pregătite de echipa de proiect şi de a le prezenta apoi colegilor. Mesajele au fost de tipul „Ursul mănâncă…”, „Râsul seamănă cu…”, „Lupul nu este prietenul…”, „Căldările Zăbalei este o…”, „Croitorul alpin este un sau o…”, „Tritonul este o pasăre zburătoare care…”, astfel încât rezolvarea sarcinii a stimulat vigilenţa, concentrarea şi viteza de reacţie a participanţilor. Copiii nu s-au rezumat la un singur răspuns corect pentru fiecare mesaj, colaborând în cadrul echipei şi oferind variante multiple de răspuns, reuşind totodată să identifice mesajele-capcană şi să le găsească rezolvări adecvate.

Următoarea echipă, cea a „Creatorilor”, a primit o sarcină practic-creativă pentru care a fost încurajată să colaboreze cu toţi colegii pentru a obţine idei şi materiale necesare: realizarea unor obiecte utile sau decorative din deşeuri reciclabile. Echipa de proiect le-a oferit exemple cu ajutorul câtorva imagini şi le-a sugerat să se inspire din discuţiile purtate mai devreme în cadrul întâlnirii, legate de adunarea, colectarea selectivă şi modalităţile de reutilizare a unor deşeuri. Elevii au menţionat faptul că, datorită participării la activitatea de ecologizare „Let’s do it, Romania!”, desfăşurată recent la nivel naţional, au deja unele informaţii şi idei cu privire la posibilitatea de a refolosi unele deşeurilor mai ales în scop decorativ. Membrii echipei i-au încurajat să selecteze cele mai bune idei şi să le pună în practică, realizând obiecte pentru amenajarea pe viitor a uneia dintre clase. În acest mod, conştientizând faptul că deşeurile sunt printre cele mai importante elemente care provoacă poluarea apei şi a solului, înţelegând care sunt consecinţele distructive ale poluării asupra naturii, dar şi modalităţile de protejare a naturii împotriva acestora, inclusiv în manieră creativ-artistică, elevii adoptă o atitudine marcată de atenţie şi respect faţă de mediu.

Cei 20 de elevi participanţi din clasele a V-a și a VII-a au precizat la finalul întâlnirii că discuţiile şi jocurile educative în care au fost implicaţi de echipa de proiect i-au ajutat să asimileze rapid şi cu plăcere numeroase informaţii legate de protejarea mediului şi au fost mobilizaţi să îşi asume rolul de modele şi promotori ai comportamentului responsabil faţă de mediu şi faţă de societate.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro