Prezentare elevi Şcoala Gimnazială ”Dimitrie Gusti”, Nereju (05.04.2019)
21 feb. 2020

Formarea elevilor cu o gândire şi un comportament ecologic devine o obligaţie deosebit de importantă pentru orice demers educativ şcolar şi extraşcolar. Educaţia ecologică în rândul elevilor este, de fapt, o educaţie pentru viaţă menită să facă faţă problemelor şi ameninţărilor cu care se confruntă mediul înconjurător în prezent şi în viitor şi să fie abordate în cadrul unui proces continuu, activ şi interactiv.
În acest sens, întâlnirea a avut ca obiectiv creșterea nivelului de educație și conștientizare în rândul elevilor din localitatea Nereju asupra importanței cunoașterii și adoptării unui comportament responsabil față de mediu, în general, și față de conservarea biodiversității, în special, în cadrul proiectului care vizează situl de interes comunitar Căldările Zăbalei.

Prezentarea a fost creativă şi interactivă, s-a desfăşurat într-un mediu informal corespunzător dezvoltării şi învățării, oferind posibilitatea copiilor de a explora, a se juca şi a interacționa. Membrii echipei de implementare a proiectului au reușit să îmbine cu succes elementele teoretice legate de importanța naturală a sitului natural Căldările Zăbalei, conservarea biodiversității şi protejarea mediului în ansamblu, cu implicarea în mod activ a copiilor în prezentare prin intermediul jocurilor şi activităților interactive propuse de echipa de proiect. Elevii au fost încurajați să își expună cunoștințele, să împărtășească experiențele prin care ei înşişi au trecut, să pună întrebări şi să ofere răspunsuri, explicații şi cât mai multe exemple, facilitând, astfel, învățarea. Echipa de proiect a exploatat fotografiile şi imaginile filmate din situl natural Căldările Zăbalei pentru a stârni curiozitatea şi interesul copiilor faţă de speciile şi habitatele din sit. Toate aceste instrumente au avut ca obiectiv modelarea copiilor în vederea adoptării unui comportament responsabil faţă de protejarea și conservarea naturii.

Prezentarea a fost deschisă de către membrii echipei de implementare a proiectului, oferind informații despre Ocolul Silvic Năruja care este beneficiarul proiectului care vizează conservarea sitului de importanță comunitară Căldările Zăbalei.

Au fost prezentate noțiuni generale despre protejarea biodiversității, caracteristicile şi valoarea naturală a sitului de importanță comunitară Căldările Zăbalei, importanța proiectului pentru conservarea speciilor şi habitatelor din sit, amenințările la adresa naturii şi comportamentele corespunzătoare necesare a fi dezvoltate în scopul protejării acesteia. Informațiile prezentate au fost accesibile elevilor şi strategiile didactice atractive şi active pentru motivarea şi stimularea potențialului acestora i-au ajutat să asimileze mai uşor noţiunile legate de protejarea mediului şi să dezvolte o atitudine pozitivă faţă de natură.

Pentru a crea un punct de plecare, membrii echipei de implementare au provocat copiii să dea o definiție a noțiunii de biodiversitate, aceștia având o contribuție importantă în a descoperi sensul acestui termen şi elementele la care se referă (viața de pe pământ, specii și habitate), fiind încurajați să ofere cât mai multe exemple din viața reală (plante, copaci, flori, păsări, animale domestice și sălbatice). Echipa de implementare a proiectului a venit în completarea acestor informații şi, cu această ocazie, elevii au aflat că biodiversitatea este natura în toate formele sale, constituită din toate organismele vii. Ea reunește toate ecosistemele, cu toate plantele, animalele şi microorganismele care le populează, dar şi genele acestor specii şi legăturile dintre ele. Au înțeles că biodiversitatea este fundamentală vieții de aceea trebuie să ne asigurăm că activitățile noastre, ale fiecăruia trebuie să fie durabile astfel încât să conservăm sănătatea şi integritatea sistemului natural.

S-a precizat și importanța rețelei Natura 2000 ce reprezintă o rețea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar şi a fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci și pentru menținerea acestor bogății naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice.

A urmat apoi o discuție pe tema ariilor protejate, ce reprezintă acestea și cum a apărut nevoia de constituire a acestor zone de protecție. Echipa de proiect a dirijat discuția spre constituirea ariilor protejate care conservă zone naturale de pe glob, unde intervenția omului este aproape inexistentă, dar şi zone în care intervenția omului este prezentă, cum e cazul peisajelor modificate ce au o importanță peisagistică şi culturală deosebită. Astfel, au aflat că forul care şi-a propus să rezolve această problemă dificilă este Uniunea Internațională de Conservare a Naturii (IUCN – The World Conservation Union) care, prin misiunea sa, avea competența necesară să o facă. Elevii au participat activ dând câteva exemple, din cunoștințele lor privind ariile protejate, fiind amintite Cascada Putnei de la Lepșa, judeţul Vrancea, Parcul Natural Retezat sau Delta Dunării.

În continuare, echipa a prezentat o serie de informații menite să îi familiarizeze pe elevi cu câteva noțiuni generale relevante pentru proiect: conservarea naturii care s-a născut din nevoia de a proteja elementele naturale care să permită menținerea unui echilibru favorabil omului şi naturii. Au fost detaliate noțiunile de specie şi habitat cu scopul de a-i ajuta pe participanți să înțeleagă importanța educației ecologice şi a-i determina să aibă o atitudine pozitivă față de mediu.

Obiectivul proiectului a fost de asemenea menționat, pentru a accentua necesitatea adoptării unui comportament responsabil în ceea ce privește protejarea biodiversității din situl natural Căldările Zăbalei, iar elevii au înțeles importanța respectării regulilor şi măsurilor specifice de conservare a sitului.

Mai mult decât atât, echipa de proiect a prezentat aria naturală protejată de importanță comunitară Căldările Zăbalei care este situată în vecinătatea limitei din sud-vest a judeţului Vrancea, în sectorul sudic al Munţilor Vrancei şi suprafaţa sitului Căldările Zăbalei se află pe teritoriul administrativ al comunei Nereju. Copiii au avut, astfel, ocazia să afle detalii despre această arie protejată despre care nu aveau prea multe informații şi au aflat că este acoperită în mare parte de păduri de amestec şi spectaculozitatea ariei naturale protejate nu este dată doar de prezența unui număr ridicat de specii sau a unui număr mare de indivizi, dar și de prezența marmitelor de-a lungul pârâului Zăbala, ceea ce dă sitului o valoare nu numai științifică, dar și una estetică. În această zonă trăiesc mai multe specii protejate de carnivore mari (urși, lupi, râși) și diverse alte specii de animale și plante.

Membrii echipei au prezentat apoi speciile de interes comunitar din aria naturală, Ursus arctos – ursul brun, Lynx lynx – râsul, Canis lupus – lupul, Bombina variegata – izvoraşul cu burtă galbenă, Triturus cristatus – tritonul cu creastă, Lissotriton (Triturus) montandoni – tritonul carpatic, Rosalia alpina – croitorul alpin, etc. Au fost enumerate şi alte animale existente în interiorul acesteia, fiindu-le prezentate și fotografii cu acestea realizate de către experții tehnici ai acestui proiect pentru a ajuta la conștientizarea elevilor asupra diversității biologice din aria naturală Căldările Zăbalei şi necesitatea protejării sale.

Ceea ce le-a captat atenţia în mod deosebit şi ceea ce a impresionat cel mai mult copiii a fost prezentarea ursului brun care este, în prezent, cel mai mare carnivor din acest spațiu, este un animal puternic, poate trăi până la 30-35 de ani în natură şi până la 50 de ani în captivitate. Poate parcurge şi 150 de kilometri într-o singură zi şi se bazează pe miros, auz şi văz, dar, dintre toate, mirosul este un simț foarte dezvoltat şi esențial pentru apărare şi atac, dar şi pentru detectarea perechii, a omului, a altor urși şi a surselor de hrană.
Totodată, copiii au fost încântaţi să afle şi detalii despre speciile nu prea cunoscute de ei. Cu acest prilej, au aflat că zglăvocul este o specie răpitoare care preferă apele reci din zonele de munte (râuri, pâraie, rar lacuri de munte). Stă cel mai adesea sub pietre, de unde pândeşte apropierea prăzii. Este strict sedentară și nu întreprinde migrații. Masculii sunt teritoriali. Ei sapă cuibul sub pietre de dimensiuni mai mari pentru a atrage femelele. În același timp emit un sunet care seamănă cu bătaie („knocking”), care ar putea avea rolul de a atrage femelele, dar ar putea avea o funcție teritorială.

Printre speciile specifice acestei arii echipa de proiect a prezentat şi croitorul alpin. Spre uimirea copiilor, aceştia au aflat că denumirea de alpina indică locul de provenință al exemplarului folosit de Carl von Linne pentru descriere, stațiune situată pe Valea Tamina din Alpii elvețieni. Copiii au fost încântați să afle că acesta este o insectă cu dimensiuni de 15-40 mm, cu corp alungit, de culoare albăstrui-cenușie și ornat cu pete negre cu marginea albicioasă. Masculul are antenele mai lungi decât corpul, iar antenele femelei sunt cât lungimea corpului. Pe capetele segmentelor antenelor au o coroană de blană neagră. Trăiește în zonele de deal și zonele montane nu prea înalte şi preferă fagul, coniferele, în mod special, făgetele bătrâne. Adulții sunt activi în zilele însorite şi, în decursul perioadei iunie-septembrie, zboară nu mai mult de 1 km, iar masculii își apără teritoriile. Deranjați emit zgomot, prin frecarea suprafețelor toracelui anterior și median.

După prezentarea speciilor din această zonă, echipa de proiect a continuat prezentarea cu amenințările cu care se confruntă natura în prezent, iar elevii au indicat, pe bună dreptate, activitățile umane, în general, dar și poluarea, aruncarea deșeurilor, vânătoarea sau tăierea copacilor și a pădurilor care afectează speciile de animale și păsări, fiind nevoite să-și caute hrana în alte părți. Pe lângă exemplele oferite de grupul ţintă a fost completată această listă cu alte exemple: lipsa unor informații precise (hărți, inventare, baze de date, măsuri de conservare), intensificarea agriculturii și folosirea excesivă a chimicalelor care distrug sursele de hrană pentru animale și păsări, etc.

Membrii echipei au oferit informații pe înțelesul copiilor, astfel încât aceștia să înțeleagă diferența dintre braconaj şi vânătoarea legală (desfășurată doar în anumite momente şi în condiții speciale) şi diferența dintre defrișarea abuzivă a pădurilor şi tăierea copacilor în regim silvic conform prevederilor legii.

După ce au fost familiarizați cu aceste amenințări la adresa naturii, membrii echipei au lansat copiilor provocarea de a stabili norme comportamentale demne de urmat atunci când se află în natură. Elevii au menționat că trebuie păstrată liniștea pentru a nu speria animalele sau păsările sălbatice, nu trebuie să arunce gunoaiele pe jos, nu trebuie să distrugă copacii, frunzele, plantele sau cuiburile de păsări, nu trebuie să distrugă indicatoarele sau panourile cu informații şi trebuie să îi încurajăm și pe ceilalți să protejeze natura și le dăm propriul nostru exemplu.

La finalul acestei întâlniri, elevii au vizionat cele două filme scurte realizate în cadrul proiectului pentru o mai bună cunoaștere a animalelor din acest sit. Primul dintre acestea le-a captat atenția în mod deosebit, întrucât conține, pe lângă prezentarea ariei naturale Căldările Zăbalei, şi detalii despre specia protejată Ursus Arctos (ursul brun) care trăiește în sit, elevii înțelegând importanța habitatului natural din viața speciei de urs brun.

La activitate au participat 20 de copii din clasele VI-VIII care, la final, au primit materialele suport oferite de echipa de proiect pentru a se putea informa în continuare în legătură cu protejarea ariei naturale Căldările Zăbalei. Copiii, din fragedă copilărie, trebuie să fie educați în spiritul respectului față de natură şi dezvoltării unei relații de armonie cu mediul înconjurător, deoarece acesta reprezintă un mecanism viu de a cărui bună funcționare depinde întreaga activitate umană. Prin această întâlnire, elevii au fost motivați să fie adevărate modele pentru comunitatea locală în care trăiesc, să disemineze aceste informații şi să fie promotori ai comportamentului responsabil față de mediu şi faţă de societate.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro