Infopunct Năruja (30.06.2019)
21 feb. 2020

Având în vedere că în zona de munte a județului Vrancea, cu ocazia marilor sărbători religioase sau tradiţionale, se organizează festivaluri și târguri locale, unele cu tradiție de zeci de ani, la care participă un număr mare de persoane din comunele învecinate locației respective și nu numai, a fost aleasă data de 30.06.2019 pentru derularea acestei activităţi.

Astfel, ne-am deplasat în localitatea Năruja, în zona destinată desfăşurării festivalului local ”Comoara Vrancei”, şi am realizat pregătirile necesare:
– amenajare stand infopunct pentru informarea membrilor comunităţii locale (instalare roll-upuri, pregătire materiale suport în vederea distribuirii lor către participanţi – 30 pliante de informare şi 30 calendare);
– realizare fotografii pentru a surprinde activitatea specifică infopunctului (informare şi conştientizare a localnicilor), desfăşurată de echipa de implementare a proiectului.

Informarea a avut loc prin intermediul unui infopunct/stand amenajat în cadrul festivalului local ”Comoara Vrancei” ediția 2019, desfăşurat pe amfiteatrul natural din Năruja.

Întâlnirea a avut ca obiectiv informarea şi conştientizarea comunităţii locale din Năruja şi a celorlalţi participanţi la eveniment în ceea ce priveşte impactul antropic asupra biodiversităţii în aria naturală Căldările Zăbalei şi importanţa elaborării și implementării unui plan de management pentru acest sit, în cadrul proiectului derulat.

Promovarea proiectului şi a obiectivelor acestuia este o condiție esențială pentru succesul proiectului, de aceea a fost amenajat un stand la intrarea în zona destinată festivalului şi au fost distribuite materialele informative, care au fost diseminate grupului țintă avut în vedere. Prin urmare, creșterea nivelului de informare şi educare în rândul turiștilor şi comunității locale a reprezentat o prioritate a campaniei de conștientizare din cadrul proiectului.

Membrii echipei de implementare a proiectului au oferit localnicilor, turiștilor şi tuturor celor interesați informații generale despre proiect (obiectivul proiectului, activitățile propuse, rezultate urmărite). Aceștia au oferit informații şi despre Ocolul Silvic Năruja, în calitate de beneficiar al proiectului, şi despre activitățile pe care acesta le implementează pentru protejarea ariilor naturale aflate în administrarea sa. Cu acest prilej, cei prezenți au aflat că Ocolul Silvic Năruja este administrator al sitului natural Căldările Zăbalei şi că implementează o serie de activități pentru conservarea speciilor şi habitatelor din sit, pentru reducerea amenințărilor la adresa naturii şi promovează modalități prin care omul poate contribui la protejarea acesteia.

Cu acest prilej, membrii echipei de implementare a proiectului a informat cât mai mulți membri ai comunităților învecinate asupra existenței, localizării şi importanței sitului de interes comunitar Căldările Zăbalei. Mulți dintre cei interesați au auzit de existenta acestui sit natural de pe teritoriul administrativ al comunei Nereju, dar nu au avut ocazia de a-l vizita, nici nu cunoșteau valoarea naturală a acestui sit şi apartenența la Rețeaua Natura 2000 care are rolul de a proteja biodiversitatea, toate habitatele şi speciile serios amenințate de pe continentul european.

Grupul țintă a fost plăcut surprins să afle că aria naturală protejată Căldările Zăbalei este o destinație ideală pentru iubitorii de natură, această zonă montană oferind un peisaj minunat, cu o acoperire mare de pădure de amestec, și o concentrație mare de mamifere, amfibieni și reptile, specii de pești și alte elemente de faună.

De asemenea, a fost punctată valoarea ecologică a habitatelor forestiere naturale protejate din situl Căldările Zăbalei (pădurile de fag de tip Luzulo-Fagetum care sunt păduri de făgete pure sau de făgete amestecate cu conifer, făneţele montane, pădurile de tip Asperulo-Fagetum) ce adăpostesc pe lângă numeroasele specii de floră și faună de interes comunitar, populații reprezentative de carnivore mari, pentru a conștientiza participanții asupra necesității de a elimina activitățile antropice cu potențial distructiv asupra pădurilor. Participanții au fost informați şi despre faptul că situl Căldările Zăbalei a fost instituit mai ales pentru protecția carnivorelor mari (urşi, lupi, râşi), totodată fiind unul dintre puținele situri din țară desemnate drept coridor ecologic (punct de trecere peste diverse obstacole pentru fauna sălbatică).

Echipa de implementare a proiectului le-a adus la cunoștință celor prezenți că în cadrul acestui proiect se va realiza un plan de management care să permită protejarea, monitorizarea și îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității din situl natural Căldările Zăbalei în vederea diminuării efectelor impactului activităţii umane asupra habitatelor şi asupra speciilor din aria protejată. Unele specii şi habitate au nevoie de un management activ pentru a fi menținute şi peisajul oferit de Căldările Zăbalei trebuie conservat deoarece aria naturală conține valori care, printr-un management adecvat, pot aduce beneficii directe sau indirecte comunităților locale, dar şi tuturor oamenilor, în general.

Prin menținerea şi utilizarea corespunzătoare a valorilor acestei arii protejate se poate câștiga un venit sau se poate beneficia de o serie de avantaje care ar fi serios diminuate dacă zona nu ar fi protejată în mod corespunzător. Totodată, comunitățile locale şi proprietarii de terenuri din apropierea unei arii protejate ar putea beneficia de dezvoltarea de noi locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii, promovarea ecoturismului ceea ce ar conduce la creșterea veniturilor, etichetă ecologică pentru produsele locale ceea ce ar spori veniturile datorită promovării produselor naturale de cea mai bună calitate, sprijin pentru accesarea fondurilor de la UE, etc).

Infopunctul a fost organizat în cadrul acestui festival în scopul de a informa participanții cu privire la importanța sitului natural Căldările Zăbalei şi necesității conservării biodiversității sale. Informațiile oferite de echipa de proiect au promovat importanța schimbării atitudinii membrilor comunităţii locale, în sensul dezvoltării unui comportament orientat spre protecţia valorilor naturii și conservarea biodiversității şi, în acest mod, localnicii vor avea posibilitatea să contribuie la o dezvoltare durabilă, armonioasă a zonei, în beneficiul comunității locale de pe teritoriul ei şi din imediata ei vecinătate.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro