Pentru derularea acestei activităţi a fost aleasă data de 07.07.2019 deoarece, cu această ocazie, a fost organizată ediția 2019 a festivalului local ”Baba Vrîncioaia”, un eveniment destinat tradițiilor și folclorului vrâncean, desfășurat pe dealul Dumbrava Bîrseștiului, iar echipa de proiect a participat la acesta prin amenajarea unui infopunct / stand cu scopul de a informa şi conştientiza comunitatea locală din Bîrsești şi a celorlalţi participanţi la eveniment în ceea ce priveşte impactul antropic asupra biodiversităţii în aria naturală Căldările Zăbalei şi importanţa elaborării și implementării unui plan de management pentru acest sit, în cadrul proiectului derulat.
Astfel, ne-am deplasat în localitatea Bîrsești., în zona destinată desfăşurării festivalului local, şi am realizat pregătirile necesare:
– amenajare stand infopunct pentru informarea membrilor comunităţii locale (instalare roll-upuri, pregătire materiale suport în vederea distribuirii lor către participanţi – 30 pliante de informare şi 30 calendare);
– realizare fotografii pentru a surprinde activitatea specifică infopunctului (informare şi conştientizare a localnicilor), desfăşurată de echipa de implementare a proiectului.
Amenajarea acestui infopunct chiar la intrarea zonei destinate festivalului local a asigurat o mai mare vizibilitate a proiectului şi dezvoltarea unei campanii publice de conștientizare şi informare privind activitățile antropice legate de exploatarea şi valorificarea resurselor naturale din aria naturală Căldările Zăbalei care au generat şi cantități apreciabile de reziduuri, emisii poluante şi alte variabile responsabile de degradarea calității mediului. Cu acest prilej, grupul țintă a conștientizat importanța pe care omul trebuie să o acorde protecției mediului şi menținerii calității acestuia în sensul menținerii stării de conservare a habitatelor naturale și a speciilor de floră și faună de interes comunitar din această arie naturală.
Promovarea proiectului s-a făcut şi prin distribuirea către grupul ţintă a materialelor informative (30 pliante de informare şi 30 calendare). Toate aceste instrumente au avut ca obiectiv modelarea membrilor comunității locale în vederea adoptării unui comportament responsabil faţă de protejarea și conservarea biodiversităţii din aria naturală Căldările Zăbalei.
Membrii echipei de implementare a proiectului au oferit localnicilor, turiștilor şi tuturor celor interesați informații despre Ocolul Silvic Năruja în calitate de beneficiar al proiectului care vizează conservarea sitului de importanță comunitară Căldările Zăbalei. Au fost prezentate caracteristicile şi valoarea naturală a sitului, importanța proiectului pentru conservarea speciilor şi habitatelor din sit, amenințările la adresa naturii şi comportamentele corespunzătoare necesare a fi dezvoltate în scopul protejării acesteia.
Mai mult decât atât, echipa de proiect a prezentat aria naturală protejată de importanță comunitară Căldările Zăbalei care este situată în vecinătatea limitei din sud-vest a județului Vrancea, în sectorul sudic al Munților Vrancei şi suprafața sitului Căldările Zăbalei ce se află pe teritoriul administrativ al comunei Nereju. Mulți dintre cei interesați au auzit de existenta acestui sit natural de pe teritoriul administrativ al comunei Nereju, dar nu cunoșteau valoarea naturală a acestui sit şi nici apartenența la Rețeaua Natura 2000 ce reprezintă o rețea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar şi a fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci și pentru menținerea acestor bogății naturale pe termen lung, pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice.
Grupul ţintă a avut, astfel, ocazia să afle detalii despre această arie protejată, şi anume că este acoperită în mare parte de păduri de amestec şi spectaculozitatea ariei naturale protejate nu este dată doar de prezența unui număr ridicat de specii sau a unui număr mare de indivizi, dar și de prezența marmitelor de-a lungul pârâului Zăbala, ceea ce dă sitului o valoare nu numai științifică, dar și una estetică. Totodată, turiştii au aflat că în această zonă trăiesc mai multe specii protejate de carnivore mari (urși, lupi, râși) și diverse alte specii de animale și plante.
De asemenea, infopunctul a constituit un bun prilej de a conştientiza participanţii din alte zone ale țării asupra bogăției patrimoniului natural din zona de munte a Vrancei, în mod deosebit din punctul de vedere al diversității biologice şi al potențialului turistic. Astfel, participanții au conștientizat necesitatea de a elimina activitățile antropice cu potențial distructiv asupra ariei naturale protejate Căldările Zăbalei.
Echipa de implementare a proiectului le-a adus la cunoștință participanților importanța elaborării unui plan de management performant care să permită protejarea, monitorizarea și îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității, a speciilor, habitatelor și a altor elemente de interes conservativ ce au făcut obiectul instituirii regimului de arie naturală protejată. După avizările necesare conform legislației în vigoare, Planul de management devine document oficial cu rol de reglementare pentru toate persoanele fizice și juridice care dețin sau administrează terenuri sau alte bunuri și/sau care desfășoară activități în perimetrul și în vecinătatea ariei naturale protejate.
Mai mult decât atât, grupul țintă a înțeles şi avantajele rezultate din menținerea și păstrarea biodiversității actuale ale ariei protejate. Astfel, implementarea unui plan integrat cu măsuri de conservare a biodiversității poate contribui şi la dezvoltarea de noi locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii, promovarea ecoturismului ceea ce ar conduce la creșterea veniturilor, etichetă ecologică pentru produsele locale ceea ce ar spori veniturile datorită promovării produselor naturale de cea mai bună calitate, sprijin pentru accesarea fondurilor de la UE, etc).
Organizarea unui infopunct în cadrul acestui târg şi-a atins scopul deoarece s-a adresat publicului larg contribuind la creșterea gradului de conștientizare a valorii şi importanței ariei naturale protejate Căldările Zăbalei pe plan local şi naţional.