Excursie elevi ai Şcolii Gimnaziale Vrâncioaia (31.05.2019)
21 feb. 2020

Această excursie a pus un accent deosebit pe schimbarea atitudinii elevilor, în sensul dezvoltării unui comportament orientat spre protecţia valorilor naturii şi mândria locală de a trăi în vecinătatea unui areal natural deosebit, Căldările Zăbalei, a pus accent pe recapitularea informațiilor dobândite de-a lungul prezentării anterioare din cadrul școlii, pe acumularea de informații noi despre acest sit natural, biodiversitate, etc., și sensibilizarea lor față de protejarea biodiversității atât la nivel global, dar și la nivelul ariei naturale Căldările Zăbalei.

Astfel, în completarea demersului didactic de la nivelul școlii și pentru realizarea aplicațiilor practice, echipa de implementare a proiectului a organizat o excursie tematică pentru 10 elevi ai Şcolii Gimnaziale Vrîncioaia care au fost selectați dintre cei care au participat la prezentările realizate anterior în școală de către echipa de proiect.

Obiectivul excursiei tematice a vizat creșterea nivelului de educație și conștientizare în rândul elevilor din localitatea Vrîncioaia asupra importanței cunoașterii și adoptării unui comportament responsabil față de mediu, în general, și față de conservarea biodiversității, în special, în cadrul proiectului care vizează situl de interes comunitar Căldările Zăbalei.

Activitățile au avut loc într-un cadru natural, într-o poiană largă situată pe unul dintre dealurile de la marginea localității. Elevii au fost, astfel, antrenați în activități variate şi bogate în conținut, flexibile, care s-au desfășurat într-un cadru nonformal, stimulând imaginația şi creativitatea, spiritul de inițiativă, ca o formă de educație ce contribuie la dezvoltarea comportamentelor pozitive ale copiilor față de mediul înconjurător.

La început, echipa de proiect a prezentat o serie de informații menite să îi ajute pe elevi să recapituleze câteva noțiuni generale relevante pentru proiect: conservarea naturii, specie şi habitat, importanța ariei naturale Căldările Zăbalei, etc. Echipa a apelat la informațiile copiilor acumulate anterior, iar copiii s-au întrecut în oferirea răspunsurilor la întrebările de verificare ale echipei, reuşind să-şi amintească parţial unele informaţii şi actualizându-şi cu această ocazie cunoştinţele pe tema protejării naturii. În acest mod, s-a dovedit faptul că participarea elevilor la întâlnirea de educaţie ecologică realizată în şcoală a fost eficientă, determinându-i să reţină aspecte importante legate de conservarea diversităţii biologice şi să fie interesaţi de activităţi în aer liber pe teme similare.
Având ca instrument didactic harta tematică realizată în cadrul proiectului, copiii au recapitulat împreună cu echipa de implementare a proiectului informații legate de protejarea biodiversității, caracteristicile şi valoarea naturală a sitului de importanță comunitară Căldările Zăbalei, precum şi importanța proiectului pentru conservarea speciilor şi habitatelor din sit. Cu ajutorul hărții, copiii au putut observa cu ușurință distribuția aproximativă a speciilor de animale de interes comunitar existente în sit, iar membrii echipei de implementare au insistat asupra necesității protejării acestor specii și habitate ca urmare a faptului îngrijorător că numeroase specii de plante și animale sălbatice au ajuns să fie din ce în ce mai rare în Europa, iar unele chiar au dispărut din anumite țări europene, iar viața oamenilor nu se mai desfășoară în mod sănătos și în armonie cu natura. Tocmai de aceea, echipa de proiect a explicat rolul pe care îl are “Rețeaua Natura 2000” de a proteja natura, de a menține pe termen lung bogățiile acesteia și de a asigura resursele cu care oamenii să își poată susține existența.

Echipa de implementare a proiectului a considerat că procesul de educare și de fixare a informațiilor este cel mai bine completat prin intermediul unor jocuri și activităţi interactive pe tema protejării mediului înconjurător. Aceste jocuri au oferit posibilitatea elevilor de a-și dezvolta spiritul de prietenie, voința, disciplina și capacitățile organizatorice. Totodată, au contribuit la lărgirea cunoștințelor teoretice, au întregit efectul instructiv – educativ al activității didactice, realizând în acest mod, legătura dintre teorie și practică.
Astfel, cea de-a doua parte a excursiei tematice a constat în organizarea unor jocuri educative pe tema protejării mediului înconjurător. Echipa de proiect a considerat că metoda lucrului în echipă favorizează cooperarea, punându-i pe elevi în prezența unor puncte de vedere diferite și obligându-i să-și organizeze propriile argumente, câștigul fiind siguranța de sine. Competiția a generat și a întreținut tendința de funcționare a unui climat stimulativ în cadrul colectivului și a creionat controlul reciproc dintre elevi și spiritul de inițiativă.

Echipa de implementare a proiectului a provocat elevii să se implice în primul joc ce a presupus o atenție sporită şi concentrare din partea participanților, deoarece aceștia trebuiau să urmărească cu atenție numărătoarea și apoi fără ezitare să spună denumirea corectă a ariei naturale vizate de proiect. Copiii s-au aliniat unul după altul și trebuiau să numere pe rând, adăugând de fiecare dată încă un număr, de exemplu: „1, 2, Căldările Zăbalei, 3, 4, 5, Căldările Zăbalei, 6, 7, 8, 9, Căldările Zăbalei…” şi continuând numărătoarea până copiii pierdeau șirul și se întrerupea jocul. De fiecare dată, jocul era reluat, iar din când în când membrii echipei mai aveau diverse intervenții-capcană, pentru a complica puțin jocul și pentru a le testa și mai mult atenția. Membrii echipei de implementare a proiectului pronunţau greşit denumirea sitului în mod intenţionat, iar copiii erau nevoiți să se concentreze și mai mult pentru a continua numărătoarea fără greșeală. Astfel, jocul a contribuit la fixarea informaţiilor legate de situl vizat de proiect, prin stimularea competitivităţii, dar şi a colaborării între colegi. Elevii au reuşit să reţină foarte bine faptul că aria protejată se numeşte Căldările Zăbalei și, o dată cu acest joc, membrii echipei de proiect le-a readus aminte că aceasta este o arie montană formată din mai multe tipuri de habitate de păduri mixte și fânețe cu o importanță faunistică deosebită, dar și de văi montane cu cursuri de apă spectaculoase.

Următorul joc a stimulat creativitatea, spiritul de echipă, organizarea eficientă şi rapiditatea în executarea sarcinii de lucru. Copiilor li s-a propus recompunerea formei unui copac, având ca resurse materiale elemente din natură, fără ca utilizarea acestora să conducă la deteriorarea mediului (iarbă, frunze, fructe sălbatice şi ramuri căzute etc.). Cei ….. participanți au adunat şi aranjat laolaltă diverse elemente vegetale care au alcătuit la final forma dorită. Copiii au recunoscut că natura este un imens izvor de resurse pentru om, atât din punct de vedere material cât şi spiritual. În consecință, cunoașterea necesității și importanței ocrotirii naturii precum şi conservarea biodiversității constituie un obiectiv central al educației ecologice şi se impune a fi, practic, un obiectiv central al întregii omeniri.
În continuare, echipa de proiect i-a provocat pe elevi să realizeze un instrument muzical prin utilizarea exclusivă a elementelor vegetale dar fără deteriorarea mediului (iarbă, frunze, ramuri căzute etc.). Copiii au îndeplinit cu succes această sarcină și au ales să construiască o liră și, cu acest prilej, acest joc a mai contribuit într-o largă măsură și la educația estetică a elevilor, la stimularea creației artistice și cunoașterea artei populare, etc.

Următorul joc educativ a fost cel mai distractiv pentru grupul țintă și a avut menirea de a dezvolta spiritul de echipă, de a-și asuma rolul de lider, de a-și pune încrederea în colegi şi dezvolta aptitudinile de comunicare. Copiii trebuiau să parcurgă un traseu cu ocolirea obstacolelor naturale, elevii fiind nevoiţi să facă slalom cu ochii închişi printre copaci şi vegetaţie înaltă. Astfel, aceştia s-au aliniat unul în spatele celuilalt, cu ochii închiși, fiecare ţinându-se de colegul din faţa sa, iar un lider de echipă a rămas în fruntea șirului și, fiind singurul care avea voie să rămână cu ochii deschiși, trebuia să conducă întreaga echipă şi să îi ajute să parcurgă traseul. Acest joc a fost cu adevărat pe placul copiilor, s-au distrat, dar au și deprins abilități de lucru în echipă şi au înţeles mai uşor importanța fiecărui element (vegetal, animal sau uman) pentru menținerea echilibrului în natură. Membrii echipei de implementare a proiectului le-a explicat că, așa cum au manifestat grijă în a ocoli obstacolele naturale în acest joc, tot așa trebuie să mențină și pe viitor starea de conservare a habitatelor naturale și a speciilor de floră și faună de interes comunitar, să ajute la procesul de conștientizare și informare a comunităților locale asupra drepturilor și avantajelor rezultate din menținerea și păstrarea biodiversității actuale ale ariei protejate.

Pentru a le testa atenția, capacitatea de concentrare şi viteza de reacție a participanților, copiii au fost implicați în alt joc. Copiii trebuiau să arunce o minge de la unul la altul, să îşi spună prenumele şi o specie de animal sălbatic sau plantă a cărui denumire începe cu aceeaşi literă ca prenumele. La început, copiii se încurcau și găseau destul de greu variante de răspuns corecte, dar, prin exercițiu și perseverență, timpul necesar fiecărui elev pentru găsirea răspunsurilor s-a scurtat, iar variantele de răspuns oferite au fost din ce în ce mai numeroase și mai variate. Echipa a punctat cu această ocazie faptul că responsabilitatea protejării mediului înconjurător revine tuturor oamenilor de aceea fiecare trebuie să adopte o atitudine responsabilă faţă de natură şi să înveţe să acţioneze conştient pentru protejarea ei.

Echipa de proiect a urmărit permanent ca toți copiii să fie implicați în egală măsură în aceste activități astfel încât să se asigure că toți copiii au înțeles mai bine subiectele pe tema protejării mediului înconjurător, și-au valorificat creativitatea, imaginația şi și-au propus să acționeze pozitiv în păstrarea biodiversității.

Prin intermediul acestei excursii, elevii au fost mobilizați să manifeste o atitudine personală, responsabilă față de mediul în care trăiesc. Această activitate desfășurată într-o atmosferă creativă, relaxantă şi permisivă, a condus la o educare în sens ecologic a elevilor, dezvoltându-le dragostea şi respectul pentru natură şi potenţându-le dorința de a o ocroti.

Excursia școlară a fost cel mai bun prilej de a învăța despre bogățiile și frumusețile naturii, și, în mod special, din aria naturală Căldările Zăbalei, mai profund decât demersurile teoretice din cadrul școlii. Între abordările specifice educației nonformale, excursiile sunt cele care rămân cel mai aproape de sufletul elevilor care sunt dispuși să-și modeleze comportamentul în sensul protejării naturii și influențării celorlalți în această direcție.

La finalul activităților, cei 10 elevi participanți din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a alături de profesorul însoțitor, au primit materialul suport utilizat în cadrul excursiei (1 hartă tematică), pentru a-l putea consulta oricând doresc să recapituleze informațiile legate de localizarea şi valoarea naturală a sitului de interes comunitar Căldările Zăbalei. Aceștia au promis că se vor implica în continuare în acțiuni de informare și educare pe teme ce vizează protejarea mediului şi în mod deosebit conservarea biodiversității.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro