Obiectivul excursiei tematice a vizat creșterea nivelului de educație și conștientizare în rândul elevilor din localitatea Paltin asupra importanței cunoașterii și adoptării unui comportament responsabil față de mediu, în general, și față de conservarea biodiversității, în special, în cadrul proiectului care vizează situl de interes comunitar Căldările Zăbalei.
În sensul realizării obiectivului educației ecologice în cadrul proiectului, echipa de implementare a proiectului a organizat, pe lângă sesiuni de educaţie, conştientizare, informare, o excursie tematică care a determinat acumularea de către elevi a unui bagaj de cunoștințe şi de abilități în stare să-i determine să acționeze în vederea protejării mediului.
La această excursie au participat 10 elevi ai Şcolii Gimnaziale Paltin care au fost selectați dintre cei care au fost prezenți și la prezentările realizate anterior în școală de către echipa de proiect. Spre bucuria copiilor, activitățile s-au desfășurat într-un cadru natural, într-o poiană situată la pe dealul Tojanului.
Pentru început, grupul țintă a fost implicat în activităţi de recapitulare a cunoştinţelor. Astfel, echipa de proiect le-a aruncat provocarea de a răspunde la unele întrebări legate de aria naturală Căldările Zăbalei, cum ar fi: “Cine este beneficiarul proiectului care vizează situl de interes comunitar Căldările Zăbalei”, “Ce este biodiversitatea?”, “Ce este aria naturală protejată?”, “Ce sunt speciile și habitatele”, “Care este rolul Rețelei Natura 2000?”. Au recapitulat informațiile legate de protejarea biodiversității, caracteristicile şi valoarea naturală a sitului de importanță comunitară Căldările Zăbalei, precum şi importanța proiectului pentru conservarea speciilor şi habitatelor din sit.
Harta a avut un rol deosebit de a le readuce aminte copiilor că aria naturală Căldările Zăbalei este localizată în comuna Nereju din județul Vrancea și se întinde pe o suprafață de 388 hectare, fiind o arie montană formată din mai multe tipuri de habitate de păduri mixte și fânețe cu o importanță faunistică deosebită. Au recapitulat faptul că pădurile din aria naturală Căldările Zăbalei funcționează ca habitate naturale atât pentru ursul brun cât și pentru alte specii de carnivore mari, buna gestionare a acestor păduri fiind un important element pentru conservarea și protejarea speciilor de importanță comunitară. Echipa de proiect a punctat că situl Căldările Zăbalei este unul dintre puținele situri naturale din țară desemnate drept coridor ecologic, adică un punct de trecere peste diverse obstacole pentru fauna sălbatică, astfel situl ajutând la menținerea unui echilibru în natură, ursul brun de exemplu, având acces și la alte zone specifice de hrană, cum sunt livezile sau zone cu pomi fructiferi.
Copiii au fost antrenați în recapitularea acestor informații primordiale, s-au întrecut în a da răspăunsuri corecte, iar echipa de proiect a avut grijă ca toți copiii să fie implicați în egală măsură, să fie încurajați și să primească laude generoase pentru fiecare răspuns corect. Cu acest nou prilej, copiii și-au reactualizat cunoștințele pe tema protejării naturii și au fost instruiți în spiritul protejării mediului înconjurător, să intervină, prin acțiuni constructive, la salvarea mediului înconjurător.
Partea cea mai atractivă a fost organizarea de jocuri didactice pe tema protejării mediului înconjurător deoarece copiii au avut posibilitatea să se desprindă din ritmul cotidian de învățare, să se distreze și totodată, să asimileze o atitudine ecologică pozitivă prin sensibilizarea față de natură care este sursa de viață a tuturor oamenilor.
Echipa de implementare a proiectului le-a propus elevilor jocuri educative pe tema protejării mediului înconjurător ce necesitau lucrul în echipă pentru îndeplinirea diverselor sarcini de lucru. Într-o echipă, fiecare și-a adus aportul, în funcție de abilitățile lui speciale, la atingerea rezultatului dorit.
Primul joc educativ în care au fost antrenați copiii a constat în aruncarea unei mingi de la un copil la altul, simultan cu pronunțarea prenumelui şi a unei specii de animal sălbatic sau plantă a cărui denumire începe cu aceeași literă ca prenumele. Scurta recapitulare realizată anterior i-a pregătit pentru acest joc și copiii s-au implicat să găsească denumirile speciilor cât mai complet și mai corect, unii au reușit să ofere variante multiple de specii, alții s-au mai împotmolit, dar au fost susținuți și încurajați astfel încât, la finalul jocului, copiii au reținut cu precizie speciile existente în acest sit și au înțeles responsabilitatea pe care o au oamenii în protejarea acestora și a habitatelor lor naturale.
În continuare, echipa de proiect i-a provocat pe elevi să realizeze un instrument muzical la alegere prin utilizarea exclusivă a elementelor vegetale dar fără deteriorarea mediului (iarbă, frunze, ramuri căzute etc.). Astfel, copiii au ales să realizeze un saxofon din elemente vegetale din apropiere și astfel, au înțeles că natura este o sursă inepuizabilă de resurse, inclusiv în scop artistic, cu condiția adoptării unui comportament responsabil pe termen lung față de aceasta.
Cel mai distractiv joc a fost acela de a face slalom printre copaci şi alte elemente de vegetație din poiana în care au avut loc activitățile. Copiii au fost provocați să lucreze în echipă, să își aleagă un lider, să stabilească un traseu și apoi să îl parcurgă cu ochii închiși, fiind conduși de liderul echipei care trebuia să rămână cu ochii deschiși și să ghideze pe ceilalți coechipieri printre copaci și vegetație de-a lungul traseului prestabilit. Jocul a contribuit la dezvoltarea spiritului de echipă şi a leadership-ului, la creșterea încrederii în colegi, la îmbunătățirea comunicării între aceștia și la asumarea pe rând a rolului de lider. Totodată, în această manieră interactivă şi creativă, ei şi-au sporit gradul de conştientizare cu privire la două aspecte importante pentru atingerea obiectivului proiectului: importanţa fiecărui element (vegetal, animal sau uman) pentru menţinerea echilibrului în natură şi necesitatea de a „ocoli” (în sensul de a proteja, a nu degrada) unele elemente din natură sau unele areale naturale importante pentru conservarea biodiversităţii.
Pentru a le testa mai bine capacitatea de concentrare și viteza de reacție a elevilor, a fost reluat primul joc într-o manieră ușor diferită. Astfel, echipa de implementare a proiectului a propus ca fiecare copil să arunce o minge de la un copil la altul, simultan cu pronunțarea prenumelui şi a uneia dintre cele nouă specii de animale protejate din aria naturală Căldările Zăbalei și a unui habitat natural din cele existente in sit. Elevii au reuşit treptat să accelereze ritmul jocului, concurând între ei pentru primul loc şi astfel familiarizându-se foarte bine cu speciile de interes comunitar existente în sit (carnivore, nevertebrate şi peşti), cât și cu habitatele lor naturale. În acest mod, elevii au înțeles mult mai clar că principală amenințare a naturii este omul și de aceea fiecare dintre noi poartă responsabilitatea menținerii la un nivel favorabil a stării de conservare a acestor habitate, asigurându-se astfel protejarea lor pe termen lung dar și a speciilor care trăiesc în această zonă.
La finalul activităților, cei 10 elevi participanți din clasa a VII-a, alături de profesorul însoțitor, au primit materialul suport utilizat în cadrul excursiei (1 hartă tematică), pentru a-l putea consulta oricând doresc să recapituleze informațiile legate de localizarea şi valoarea naturală a sitului de interes comunitar Căldările Zăbalei. Au înțeles şi care este rolul lor în sensibilizarea propriilor părinți, a tuturor cunoștințelor lor, a cetățenilor indiferent de vârstă faţă de protejarea mediului înconjurător şi au asigurat membrii echipei de proiect că se vor implica și în viitoarele acțiuni de conștientizare și educare.