Excursie elevi ai Şcolii Gimnaziale Paltin (11.06.2019)
21 feb. 2020

Obiectivul excursiei tematice a vizat creșterea nivelului de educație și conștientizare în rândul elevilor din localitatea Paltin asupra importanței cunoașterii și adoptării unui comportament responsabil față de mediu, în general, și față de conservarea biodiversității, în special, în cadrul proiectului care vizează situl de interes comunitar Căldările Zăbalei.

Realizarea obiectivului acestui proiect s-a făcut atât prin sesiuni de educaţie, conştientizare, informare, cât şi prin excursiile tematice în urma cărora constatăm că elevii acumulează un bagaj de cunoştinţe şi de abilităţi în stare să-i determine să acţioneze în vederea protejării mediului.

Echipa de implementare a proiectului a organizat o excursie tematică pentru 10 elevi ai Şcolii Gimnaziale Paltin care au fost selectați dintre cei care au participat la prezentările realizate anterior în școală de către echipa de proiect. Excursia tematică realizată cu elevii Şcolii Gimnaziale Paltin a avut un caracter informal, desfăşurându-se pe un platou natural situat în apropierea localităţii şi constând în implicarea celor 10 participanţi în diverse activităţi de recapitulare a cunoştinţelor şi acumulare a unor informaţii noi, precum şi în jocuri educative pe teme ecologice, care să îi determine în final să îşi asume rolul de promotori ai conservării biodiversităţii şi naturii în ansamblul ei.

Pentru a pregăti elevii pentru jocurile ulterioare, echipa de implementare a proiectului a făcut, la începutul excursiei, o recapitulare a informaţiilor legate de protejarea biodiversităţii, caracteristicile şi valoarea naturală a sitului de importanță comunitară Căldările Zăbalei, precum şi importanța proiectului pentru conservarea speciilor şi habitatelor din sit. Copiii au reuşit să rememoreze unele date şi au profitat de sprijinul oferit de membrii echipei pentru a-şi actualiza cunoştinţele pe tema protejării naturii. Un rol deosebit în rememorarea informațiilor acumulate anterior a fost și harta tematică cu ajutorul căreia elevii au înțeles mai bine unde este localizată aria protejată şi care sunt speciile de interes comunitar din interiorul acesteia.

Partea a doua a excursiei tematice a stârnit curiozitatea participanţilor, care s-au implicat în diverse jocuri educative pe tema protejării mediului înconjurător, îndeplinind sarcini de lucru date de echipa de proiect şi învăţând să colaboreze între ei pentru a fi mai eficienţi şi mai rapizi. Scopul acestor activităţi interactive a fost acela de a-i ajuta pe copii să adopte o atitudine responsabilă faţă de natură şi să acţioneze permanent pentru protejarea ei, inclusiv prin oferirea propriului model comportamental în situaţiile în care surprind greşeli realizate de alţi membri ai comunităţii.

Cel mai atractiv joc educativ s-a dovedit a fi cel menit să fixeze informaţiile legate de protejarea biodiversităţii din situl vizat de proiect. Jocul a presupus aruncarea unei mingi de la un copil la altul, simultan cu pronunţarea prenumelui şi a uneia dintre cele nouă specii de animale protejate din aria naturală Căldările Zăbalei. Acest joc le-a testat vigilenţa, puterea de concentrare şi viteza de reacţie, iar, dacă, la început, copiii aveau un ritm lent, ușor elevii au reuşit treptat să accelereze ritmul jocului și s-au familiarizat foarte bine cu speciile de interes comunitar existente în sit.

Interesul elevilor a fost semnificativ şi pe parcursul unui alt joc educativ, care a urmărit dezvoltarea spiritului de echipă, a leadership-ului, a încrederii în colegi şi a comunicării. Jocul a constat în parcurgerea unui traseu cu ocolirea obstacolelor naturale, elevii fiind nevoiţi să facă slalom cu ochii închişi printre copaci şi vegetaţie înaltă. Copiii s-au așezat în șir indian, iar, în fruntea lor, și-au ales un lider care trebuia să rămână cu ochii deschişi şi să îi ajute să parcurgă traseul. Acest mod interactiv de a deveni conştient de caracteristicile mediului înconjurător a antrenat atât ambiţia, cât şi amuzamentul participanţilor, aceştia îmbunătăţindu-şi abilităţile de lucru în echipă şi înţelegând mai uşor importanţa fiecărui element (vegetal, animal sau uman) pentru menţinerea echilibrului în natură.

Echipa de implementare a proiectului a propus copiilor să realizeze un instrument muzical, având ca resurse materiale elemente din natură, fără ca utilizarea acestora să conducă la deteriorarea mediului (iarbă, frunze, fructe sălbatice şi ramuri căzute etc.). Acest joc i-a determinat să aleagă de comun acord varianta cea mai simplă, dar care să îndeplinească criteriile stabilite de echipa de proiect, le-a stimulat creativitatea, ingeniozitatea, spiritul de echipă, organizarea eficientă şi rapiditatea în executarea sarcinii de lucru. Astfel, copiii au ales să construiască o liră din diverse elemente vegetale. Echipa de proiect nu a ratat ocazia să reamintească elevilor că natura este o sursă inepuizabilă de resurse, inclusiv în scop artistic, cu condiția adoptării unui comportament responsabil pe termen lung față de aceasta.

Această excursie a favorizat în mod evident învățarea despre protejarea naturii și formarea unei atitudini pozitive și dezvoltarea grijii față de mediul înconjurător. Excursia tematică organizată a venit în completarea ritmului cotidian al activităţilor școlare, stârnind curiozitatea şi dorința de implicare a copiilor şi stimulându-le acestora creativitatea şi dezvoltarea unei atitudini ecologice pozitive.
La finalul activităților, cei 10 elevi participanţi din clasa a VII-a, alături de profesorul însoţitor, au primit materialul suport utilizat în cadrul excursiei (1 hartă tematică), pentru a-l putea consulta oricând doresc să recapituleze informaţiile legate de localizarea şi valoarea naturală a sitului de interes comunitar Căldările Zăbalei. Au fost încurajaţi în mod deosebit să transmită toate aceste informaţii către familie, prieteni şi colegi, să îi ajute să înțeleagă faptul că oricine are responsabilitatea protejării mediului şi să le ofere propriul exemplu comportamental oricând au ocazia.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro