Excursie elevi ai Şcolii Gimnaziale Nereju (02.10.2019)
21 feb. 2020

Pentru a veni în întâmpinarea nevoii comunității locale de a fi informată cu privire la importanța cunoașterii și adoptării unui comportament responsabil față de mediu, în general, și față de conservarea biodiversității, în special, în cadrul proiectului care vizează situl de interes comunitar Căldările Zăbalei, echipa de implementare a proiectului a organizat o excursie tematică pentru 10 elevi ai Şcolii Gimnaziale Nereju. Astfel, prin intermediul elevilor, s-a promovat într-un mod inedit protecția mediului în rândul comunității locale.

Pe durata activității, elevii participanți au participat la recapitulări scurte teoretice (legate de biodiversitate, arie protejată, conservarea naturii, importanța ariei naturale Căldările Zăbalei, habitate şi specii) și la activități practice în aer liber, într-un cadru natural, într-o poiană largă situată pe unul dintre dealurile de la marginea localității. Participanții au avut ocazia să dobândească informații despre geografia zonei și a ariei protejate Căldările Zăbalei, habitatele şi speciile specifice zonei şi și-au însușit modalități de cunoaștere, observare și protejare a habitatelor şi speciilor de animale din această arie.

Echipa de proiect a utilizat ca instrument didactic harta tematică ce a fost realizată în cadrul proiectului, astfel încât copiii au recapitulat împreună cu echipa de implementare a proiectului informații legate de protejarea biodiversității, caracteristicile şi valoarea naturală a sitului de importanță comunitară Căldările Zăbalei, precum şi importanța proiectului pentru conservarea speciilor şi habitatelor din sit.

Cu ajutorul hărții, copiii au putut observa cu ușurință distribuția aproximativă a speciilor de animale de interes comunitar existente în sit, iar membrii echipei de implementare a proiectului au insistat asupra necesității protejării acestor specii și habitate ca urmare a faptului îngrijorător că planeta noastră suferă din neglijența oamenilor care poluează mediul ceea ce a condus la dispariția multor specii de animale şi plante.

Echipa a apelat la informațiile copiilor acumulate anterior, iar copiii s-au întrecut în oferirea răspunsurilor la întrebările de verificare ale echipei, reuşind să-şi amintească parţial unele informaţii şi actualizându-şi cu această ocazie cunoştinţele pe tema protejării naturii. În acest mod, s-a dovedit faptul că participarea elevilor la întâlnirea de educaţie ecologică realizată în şcoală a fost eficientă, determinându-i să reţină aspecte importante legate de conservarea diversităţii biologice şi să fie interesaţi de activităţi în aer liber pe teme similare.

Această recapitulare teoretică a avut o durată de timp scurtă, iar jocurile şi activitățile interactive propuse de echipa de proiect au încurajat participanții să-și structureze cât mai bine informațiile astfel încât elevii au fost primii “instruiţi” în tainele păstrării biodiversității. Prin aceste jocuri copiii şi-au pus în valoare imaginația, creativitatea, spiritul de inițiativă, ca o formă de educație ce contribuie la dezvoltarea comportamentelor pozitive ale copiilor față de protejarea mediului.

Echipa de proiect a urmărit permanent ca toți copiii să fie implicați în egală măsură în aceste activități astfel încât să se asigure că toți copiii au înțeles mai bine subiectele pe tema protejării mediului înconjurător.

Echipa de proiect a apreciat că metoda lucrului în echipă este cea mai bună metodă care favorizează cooperarea între elevi, dar şi competiția deoarece ea este cea care generează un mediu stimulativ pentru elevi.

În acest sens, echipa de implementare a proiectului a propus un joc ce a presupus o atenție sporită şi concentrare din partea participanților, deoarece aceștia trebuiau să urmărească cu atenție numărătoarea începută de membrii echipei de implementare a proiectului și copiii trebuiau să continue fără ezitare şi corect această numărătoare şi să spună denumirea corectă a ariei naturale vizate de proiect. Copiii s-au aliniat unul după altul și trebuiau să numere pe rând, de exemplu: „1, 2, 3, 4, Căldările Zăbalei, 6, 7, 8, 9, Căldările Zăbalei”. Numărătoarea trebuia să continue chiar şi atunci când membrii echipei mai aveau diverse intervenții-capcană (pentru a complica puțin jocul şi pentru a le testa și mai mult atenția) până când copiii pierdeau șirul și se întrerupea jocul. De fiecare dată, jocul era reluat, iar atunci când membrii echipei de implementare a proiectului pronunţau greşit denumirea sitului în mod intenţionat, copiii s-au dovedit a fi vigilenți şi erau nevoiți să se concentreze și mai mult pentru a continua numărătoarea fără greșeală. Jocul a contribuit la fixarea denumirii ariei protejate Căldările Zăbalei. Echipa de proiect a profitat de acest moment de la sfârşitul jocului pentru a le aduce aminte că aceasta este o arie montană formată din mai multe tipuri de habitate şi specii de animale protejate. Totodată, este importantă respectarea accesului în arie pe poteci și cărări, la fel ca și respectarea capacității de regenerare a vegetației specifice din sit. Copiii au priceput că aruncatul gunoaielor la voia întâmplării este un alt rău pe care oamenii îl fac naturii şi au fost sfătuiți să protejeze natura şi să participe la acțiuni de ecologizare având în vedere că, la primul val de ploaie, gunoaiele umplu albiile râurilor făcând imposibilă supraviețuirea micilor viețuitoare care trăiesc în adâncuri.

Un alt joc pentru conturarea atenției pentru natură a fost și cel în care fiecare elev a avut posibilitatea de a-și alege o specie de animal, pasăre sau pește, specie care să-i reprezinte caracterul, fiecare dintre elevi explicând ce apreciază și de ce se aseamănă cu specia aleasă de el.

Pentru a le testa atenția, capacitatea de concentrare şi viteza de reacție a participanților, copiii au fost implicați în alt joc. Au fost din nou provocați să se consulte și să aleagă, la nivelul întregii echipe, o culoare. După câteva minute de discuții, elevii s-au oprit la culoarea verde. Odată stabilită culoarea, grupul țintă a fost rugat ca într-un minut să adune cât mai multe elemente din natură de culoare verde… Jocul a devenit interesant și amuzant în același timp pentru copii, care s-au văzut nevoiți să facă eforturi pentru a găsi cât mai multe astfel de elemente. După scurgerea timpului, coordonatorul jocului a numărat mai multe obiecte verzi culese din natură (frunze, petale, etc), concluzia fiind conștientizarea față de diversitatea și raritatea elementelor și resurselor naturale.

Pentru a le fixa mai bine informaţiile legate de habitatele, plantele şi speciile de animale specifice ariei naturale Căldările Zăbalei, copiii au fost implicați în alt joc. Copiii trebuiau să arunce o minge de la unul la altul, să îşi spună prenumele şi o specie de animal sălbatic sau plantă a cărui denumire începe cu aceeaşi literă ca prenumele. La început, copiii se încurcau și găseau destul de greu variante de răspuns corecte, dar, prin exercițiu și perseverență, timpul necesar fiecărui elev pentru găsirea răspunsurilor s-a scurtat, iar variantele de răspuns oferite au fost din ce în ce mai numeroase și mai variate. După ce mingea a trecut pe la fiecare elev, pentru a ridica gradul de atenție și de dificultate al jocului, s-a reluat circuitul mingii între copiii din cerc, dar de data asta fiecare elev fiind nevoit să-și spună prenumele și numele animalului ales de el, plus și perechea de nume și animal spusă de colegul care i-a pasat mingea. Jocul a fost potrivit pentru destinderea elevilor, care au fost provocați și animați să caute nume de animale sau plante dar, în același timp, să fie atenți și la colegii lor.

Această experiență s-a dovedit a fi un exemplu instructiv si util spre asigurarea durabilității şi promovarea rezultatelor tehnice obținute de specialiști în habitatele protejate, spre folosul întregii societăți umane. Excursia școlară a fost cel mai bun prilej de a învăța despre bogățiile și frumusețile naturii, și, în mod special, din aria naturală Căldările Zăbalei, mai profund decât demersurile teoretice din cadrul școlii. Această activitate desfășurată într-o atmosferă creativă, relaxantă şi permisivă, a condus la o educare în sens ecologic a elevilor şi a avut un impact puternic în rândul elevilor, care au dovedit o schimbare de optică și comportament față de flora și fauna din zonă, dezvoltându-le dragostea, respectul pentru natură şi dorința de a o ocroti.

La finalul activităților, cei 10 elevi participanți, alături de profesorul însoțitor, au primit materialul suport utilizat în cadrul excursiei (1 hartă tematică), pentru a-l putea consulta oricând doresc să recapituleze informațiile legate de localizarea şi valoarea naturală a sitului de interes comunitar Căldările Zăbalei.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro