Infopunct Vrîncioaia (14.09.2018)
28 sept. 2018

Cât de necesară este protejarea biodiversităţii din aria naturală Căldările Zăbalei? Ce activităţi vor fi interzise şi care sunt activităţile ce vor fi permise în continuare în interiorul sitului? Astfel de întrebări au făcut parte din discuţiile purtate în cadrul infopunctului amenajat la târgul local din comuna Vrîncioaia, cu ocazia sărbătorii creştine Înălţarea Sfintei Cruci.

De această dată, activitatea din cadrul standului de informare a constat în mod deosebit în prezentarea importanţei unui plan de management pentru aria naturală Căldările Zăbalei, prevăzut a fi elaborat prin proiect. Cu câteva excepţii, cei pe care i-am abordat şi-au exprimat temerea că protejarea naturii înseamnă stoparea oricăror activităţi umane. Din acest motiv, am oferit explicaţii pentru ca participanţii să înţeleagă faptul că unele activităţi vor fi în continuare permise în sit, prioritară devenind însă monitorizarea speciilor de interes comunitar Ursus arctos (urs brun), Lynx lynx (râs), Canis lupus (lup) şi Lutra lutra (vidră), care trăiesc în sit.

Pentru o înţelegere şi mai bună a importanţei derulării proiectului, celor care au vizitat infopunctul le-a fost precizat faptul că elaborarea şi, ulterior, implementarea unui plan de management complet, funcțional și bazat pe date științifice va contribui semnificativ la administrarea adecvată a sitului, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi obiectivul de conservare a biodiversităţii din sit.


Astfel, în urma scurtelor discuţii purtate cu cei aflaţi la târg, ne-am asigurat că majoritatea participanţilor au perceput corect necesitatea elaborării prin proiect a unui astfel de plan de management pentru aria Căldările Zăbalei. Toate aceste informaţii sunt cuprinse şi în pliantele realizate prin proiect şi distribuite în cadrul evenimentului, astfel încât procesul de informare şi conştietizare a comunităţii locale din Vrîncioaia şi a celorlalţi participanţi la târg în ceea ce priveşte protejarea biodiversităţii din situl Căldările Zăbalei să poată continua pe termen lung.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro