„De ce este nevoie de realizarea unui plan de management pentru aria protejată Căldările Zăbalei?”, au întrebat mulţi dintre cei care au vizitat infopunctul nostru, amenajat la intrarea în spaţiul destinat festivalului local din Nereju. Cu ocazia sărbătorii religioase Sfânta Maria Mică, am revenit în zonă pentru a informa cât mai mulţi participanţi despre importanţa protejării sitului Căldările Zăbalei, prin elaborarea şi implementarea măsurilor adecvate de conservare a speciilor și habitatelor pentru care această arie naturală a fost desemnată sit Natura 2000.
Cei care s-au oprit la standul de informare au aflat ce este şi la ce ajută planul de management propus a fi elaborat prin proiect. Aceştia au fost informaţi despre faptul că documentul va include măsuri specifice de conservare a celor nouă specii de animale protejate din situl Căldările Zăbalei (lup, vidră, urs brun, râs, triton carpatic, triton cu creastă, zglăvoc, croitor alpin şi fluture vărgat), precum şi a mediului natural de viaţă al acestora, ce cuprinde păduri de fag şi un tip de pajişti reprezentative pentru teritoriul Carpaților (fâneţe montane).
Datorită activităţii de informare de la festivalul din Nereju, participanţii au înţeles că, în condiţiile în care este întârziată aplicarea acestor măsuri de conservare, există riscul de a se produce efecte negative asupra speciilor şi habitatelor de interes comunitar din sit. Prin acest lucru, cei prezenţi au conştientizat rolul elaborării şi implementării unui plan de management al ariei naturale Căldările Zăbalei pentru protejarea şi conservarea diversităţii biologice din cadrul acesteia.