Infopunct Nereju (15.08.2018)
28 aug. 2018

Unul din târgurile locale tradiţionale din zona de munte a județului Vrancea este târgul din comuna Nereju organizat cu ocazia sărbătorii Sfânta Maria Mare, la care participă localnici, meşteri populari, comercianţi şi vizitatori din toate colţurile judeţului. Tocmai datorită caracterului său socio-cultural, evenimentul a oferit cadrul potrivit pentru desfăşurarea unei activităţi de informare în cadrul campaniei de conştientizare derulate prin proiect. La infopunctul astfel realizat au fost prezentate unui public numeros date legate de valoarea naturală deosebită a întregii zone şi, în mod special, a ariei naturale protejate Căldările Zăbalei.

Standul de informare amenajat la intrarea în zona destinată târgului a fost punct de oprire pentru mulţi participanţi. Acestora le-au fost prezentate informaţii despre obiectivul proiectului (protejarea speciilor şi habitatelor de interes comunitar din aria naturală Căldările Zăbalei, prin elaborarea unui cadru de management eficient al sitului), precum şi despre Ocolul Silvic Năruja, custode al sitului şi beneficiarul acestui proiect.
O întrebare a apărut frecvent în rândul celor care au vizitat infopunctul: „De ce este nevoie de protejarea biodiversităţii în aria naturală Căldările Zăbalei?” Participanţii au aflat cu această ocazie două lucruri importante cu privire la aria protejată. Primul este faptul că situl a fost instituit mai ales pentru protecția carnivorelor mari (urşi, lupi şi râşi), numeroase în pădurile din zonă, iar cel de-al doilea este faptul că fâneţele montane şi pădurile de fag din sit funcţionează ca habitate naturale pentru fauna sălbatică, ajutând la menţinerea stării de conservare a acesteia.

Cel dintâi dintr-o serie de zece astfel de întâlniri, infopunctul de la Nereju a contribuit la creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei privind protejarea celor nouă specii de interes comunitar existente în sit (carnivore mari, amfibieni, peşti şi nevertebrate), precum şi a habitatelor naturale neforestiere (fâneţe montane) şi forestiere (păduri de fag de două tipuri: Luzulo-Fagetum şi Asperulo-Fagetum), din aria vizată de proiect.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro